Za pristupačnu i metodološki savremenu nastavu kulturne istorije manjina Crne Gore

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Udruženjem profesora istorije Crne Gore (HIPMONT), objavio je novu publikaciju pomoćnog nastavnog materijala za predmet istorija – „Bogatstvo različitosti – kulturna istorija manjina Crne Gore“.

Publikaciju čini deset metodološki obrađenih i pilotiranih radionica koje su odabrane na istoimenom konkursu. Teme radionica obuhvataju kulturnu istoriju Bošnjaka/Muslimana, Albanaca, Hrvata, Roma i Jevreja na prostoru Crne Gore. Takođe, radionice se bave i društvenim procesima poput multikulturalizma, migracije, tolerancije, ljudskih prava, tradicije i kulturnog nasljeđa.

Ideja za kreiranje ovakve publikacije nastala je saznanjem da profesori istorije imaju oko 15%  programa za teme koje oni smatraju važnim, a da značajan dio njih to koristi za predavanje lokalne i često manjinske istorije. Prepoznajući ograničenost vremena i resursa profesora, CGO i HIPMONT su se upustili u pionirski posao izrade prvog pomoćnog nastavnog materijala za predmet istorija baziranog na najsavremenijem metodološkom pristupu, a kreiranog izvan okvira institucija.

Sada su istorijskim edukatorima na raspolaganju deset savremenih radionica koje uključuju kompletnu pripremu za čas, uputstva za realizaciju aktivnosti i više od 100 izvora.

Kreiranje ovakvog i sličnih pomoćnih nastavnih materijala ima za cilj da učini pristupačnim profesorima teme kojima žele da se bave, ali i da kroz njihovu izradu i testiranje određeni broj edukatora prođe kroz dodatnu metodološku obuku. Materijal nije namijenjen samo nastavnicima u sredinama sa manjinskim zajednicama, već i svim istorijskim edukatorima u Crnoj Gori kako bi približili učeničkoj populaciji svo bogatstvo različitosti naše države.

CGO cijeni da metodološki model razvoja i realizacije ovog tipa nastavnog materijala ima potencijal da bude matrica za buduće slične aktivnosti.

Ova publikacija ne pokriva sve teme iz naše zajedničke prošlosti koje nesumnjivo treba da imaju mjesto u obrazovanju budućih crnogorskih građana i građanki. CGO izražava nadu da će obrazovne vlasti prepoznati značaj ovakvih aktivnosti i podržati buduće programe u cilju kreiranja prijeko potrebnog dopunskog nastavnog materijala, a kroz to i usavršavanje obrazovnog kadra.

Provjerite i

POZIV ZA AUTORE

  Asocijacija Nastavnika Istorije Makedonije (ANIM) u partnerstvu sa Udruženjima nastavnika istorije iz Crne Gore ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ