O nama

Udruženje profesora istorije Crne Gore osnovano je 2011. godine u Podgorici. Sljedeće godine naše udruženje postalo je punopravni član Evropskog udruženja profesora istorije (EUROCLIO) sa sjedištem u Hagu. EUROCLIO okuplja eminentne stručnjake i akademike sa različitih evropskih katedri, kao i stručnjake iz regiona: profesore, magistre i doktore istorije, metodičare i didaktičre, direktno uključene u nastavni proces i njegovu kvalitativnu analizu.

Cilj našeg udruženja, kao i evropskog udruženja, je jačanje saradnje u regionu, saradnja sa evropskim institucijama koje se bave značajem nastave istorije za obrazovanje i vaspitanje mlade populacije ali i njenog funkcionalnog učinka za Crnu Goru i njen put ka Evropskoj Uniji. U želji da doprinesemo izgradnji modernijeg pristupa u nastavi istorije, da damo zasluženo mjesto nacionalnoj istoriji ali i da saradnjom sa susjedima pokažemo fleksibilnost u razmjeni saznanja kao i primjeni istih, nastojaćemo da uključimo što više obrazovnih institucija, osnovnih i srednjih škola, kao i univerziteta u Crnoj Gori.

HIPMONT s ponosom ističe da je bio punopravni partner u ključnom program EUROCLIOa “Istorija koja povezuje” (History that connects), i CDRSEEovog programa Zajedničkih istorijskih čitanki (Joint History Project). Oba ova projekta su višestruki dobitnici međunarodih priznanja, prije svega program Zajedničkih istorijskih čitanki, koji je predstavljen u Evropskom parlamentu. Prezentaciju pomenutog projekta smo nakon toga održali diplomatskom koru i stručnoj javnosti u Crnoj Gori 8. 12. 2016. godine.

Ključni produkti ovih programa su višenamjesnke istorijske čitanke koje su u respektabilnom broju ušle u učionice širom regiona. Uz to, ovi programi su doveli do organizacije 6 regionalna i 15 nacionalnih seminara na teritoriji Crne Gore u period od 2011. do 2018. godine. Ishod predstavlja najbolje i najorganizovanije strukovo udruženje edukatora u Crnoj Gori. Preko 90% nastavnika istorije u Crnoj Gori prošlo je makar jednu obuku koju je organizovao HIPMONT. Najbolja potvrda sveobuhvatnog djelovanja HIPMONTa je odziv nastavnika istorije u analizi ePact (više o projektu vidjeti u dodatku) koji je u Crnoj Gori bio skoro 100%, ubjedljivo najviše u regionu.

Programi koji su doveli do kreiranja istorijskih čitanki licencirani su u tri navrata od strane Zavoda za školstvo i prema njima redovno se izvode obuke crnogoskih profesora. Na regionalnim i nacionalnim seminarima štampane istorijske čitanke dijeljene su nastavnicima za školske biblioteke i dalje korišćene. Svi pomoćni nastavni materijali koji su kreirani u programima međunarodne saradnje mogu besplatno da se preuzmu sa našeg sajta.

HIPMONT predstavlja jedno od rijetkih strukovnih udruženja koje sve svoje aktivnosti obavlja skoro iskuljučivo finanirajući se iz međunarodnih fondova dok odličnu saradnju sa državnim institucijama koristimo za što širu diseminaciju materijala. Osim kreiranja obrazovnog i pomoćnog nastavnog materijala HIPMONT aktivno radi na obezbijeđivanju sredstava za dodatnu edukaciju nastavnika istorije u inostranstvu. Do sada smo omogućili učešće preko 30 nastavnika na seminarima u regionu kao i na profesionalnim treninzima u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Češkoj, Poljskoj, Izraelu, Irskoj, Danskoj, Holandiji…

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ