Katedrala svetog Tripuna – Kotor

Reprezentativni spomenik romanske arhitekture na Jadranu predstavlja velelepna kotorska katedrala svetog Tripuna, podignuta u XII vijeku. Prema kazivanju vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita, izgrađena je na ostacima ranijeg hrama s početka IX vijeka (809.), posvećenog istom svetitelju – zaštitniku grada. Kotorska ketedrala je prvo pouzdano identifikovano neimarsko djelo zrele romanike u Zetskom primorju i šire.

“… Osnova te prvobitne građevine je imala oblik upisanog krsta sa tri prislonjene apside i, najvjerovatnije, kupolom nad centralnim dijelom. Njen ktitor je bio kotorski građanin Andrea Saracenis, što potvrđuje i sarkofag s pomenom njegovog imena pronađen do današnje crkve.

Katedrala se gradila više decenija. Konačno je bila završena i osvećena 1166. godine, o čemu je sačuvano i pisano svjedočanstvo. U osnovi je trobrodna bazilika čiji centralni brod je duplo širi od dva bočna, između kojih su naizmjenično postavljeni snažni stupci i stubovi s korintskim kapitelima, od kojih su neki, antičkog porijekla, ovdje sekundarno upotrijebljeni. Brodovi se završavaju polukružnim apsidama. Nad centralnim travejom uzdizala se kupola, uklonjena poslije razornih zemljotresa u 16. vijeku.

Uz zapadnu fasadu prislonjena su dva zvonika povezana polukružno zasvedenim trijemom s dekorativnim rubnim reljefima. Svoj današnji izgled su dobili krajem 17. vijeka, nakon zemljotresa 1667. godine, u kome je katedrala pretrpjela velika oštećenja. Od skulpturalno-dekorativnih elemenata ističu se barokno profilisani otvori zvonika i niz stilizovanih glava oko njihovih kruništa, velika rozeta na pročelju, spratne trifore srednjeg broda, friz slijepih arkada duž krovnog vijenca, rekonstruisani južni portal i, posebno, trifora glavne apside sa skladno ukomponovanim romanogotičkim motivima, u današnjem izgledu iz 14. vijeka.

Katedrala posjeduje vrijedne primjerke mobilijara i umjetničkih djela, kako u samoj crkvi, tako i u riznici – relikvijariju. Poseban raritet je jedna strana ciborijuma iz prvobitne crkve iz 9. vijeka sa preromaničkim pleterom i lavovima. Novi visoki ciborijum potiče iz druge polovine 14. vijeka, a najvjerovatnije je djelo učenika fra Vita Kotoranina. U bočnim apsidama smještene su gotičke skulpture – kamena Pieta nordijskog porijekla, kao i drveni obojeni kip Vinka Fererskog, dubrovački rad iz 15. vijeka. Četiri mermerna oltara su rađena u Veneciji u 18. vijeku. Reljef Bogorodice sa Hristom i svetiteljima izradio je Deziderio Kotoranin u baroknom maniru. Tu je i remek-djelo kotorskog srednjovjekovnog zlatarstva – srebrna pozlaćena pala.

Od fresaka, kojima su u prvoj polovini 14. vijeka čitavu unutrašnjost crkve ukrasili tzv. pictores graeci, sačuvani su samo manji fragmenti – Raspeće i Skidanje s krsta u apsidi, te desetak figura u tjemenima lukova između brodova. Od štafelajnih slika ističe se Raspeće od Basana Starijeg, bilateralna ikona sa Bogorodicom i Hristom u sarkofagu koji se pripisuje Lovru Dobričeviću, sv. Vartolomej, sv. Đorđe i sv. Antonin od Đerolama da Santa Kroće, Poklonstvo kraljeva od Mihaela Najdlingera i još nekoliko djela nepoznatih autora.

Relikvijarij katedrale smješten je u polukružnoj spratnoj kapeli, prizidanoj uz sjeverni brod, u kojoj je mermerne reljefe i slobodne kipove početkom 18. vijeka izradio mletački skulptor Franćesko Kabjanka. Tu se, pored srebrnog moćnika i “svete glave” sv. Tripuna, čuvaju brojne relikvije i votivni predmeti najrazličitijih oblika, djela kotorskih zlatara od 15. do 20. vijeka”.

Doista katedrala sv. Tripuna je jedinstvena po bogatstvu radova duhovne i svjetovne vrijednosti.

Provjerite i

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je pravoslavni manastir smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ