Husein pašina džamija

Priča o najvećoj pljevaljskoj džamiji počinje sa dolaskom Husein Paše Boljanića, iz Istambula u Pljevlja. Pošto se, sa vojskom, ulogorio blizu manastira Svete Trojice, odlučio je da u Pljevljima podigne džamiju, kao svoju zaostavštinu rodnom kraju, jer je rodom bio iz sela Boljanići, blizu Pljevalja.

Zemlju za izgradnju džamije, tražio je od sveštenstva u manastiru, usput se posluživši lukavstvom. Kako je od manastira tražio onoliko zemlje koliko može da obuhvati volovska koža, Husein Paša je kožu isjekao na dugačku traku, i tako njome obuhvatio priličan komad zemlje.

Pod budnim okom slavnog neimara Hajrudina, koji je projektovao i čuveni Stari most u Mostaru, počela je gradnja džamije, koja je završena 1569. godine.

Husein Paša, slijedeći primjer svog rođaka Mehmed Paše Sokolovića, koji je svom rodnom kraju darovao nadaleko čuveni most na Drini, pokloni tako Pljevljima jedan od najljepših i najznačajnijih objekata islamske kulture na Balkanu.

Minare Husein Pašine džamije je, nakon udara groma 1911. godine, prezidano, otkad datira i njegova današnja visina od 42 metra, što ga čini najvisočijim minaretom na Balkanu.

Unutrašnjost džamije je bogato oslikana koloritnim ornamentima sa bilnjim i orijentalnim motivima kao i citatima iz Kurana. Džamija posjeduje i kolekciju starih rukopisa i knjiga na arapskom i turkom jeziku, kao i rukopis Kurana iz 16. vijeka, bogato ukrašen pozlatom, što ga čini izuzetno vrijednim i značajnim.

Smještena u samom centru Pljevalja, ova džamija je jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada i, zajedno sa manastirom Svete Trojice, predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika istorije i tradicije pljevaljskog kraja.

Provjerite i

Manastir Ostrog

Manastir Ostrog je pravoslavni manastir smješten uz skoro vertikalnu liticu, visoko na planini Ostroška greda ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ