15 novih radionica za nastavu o 90im

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je novu publikaciju pomoćnog nastavnog materijala za društvenu grupu predmeta sa fokusom na nastavu istorije Nastava kontroverzne istorije za odgovorno obrazovanje – 15 radionica”.

Ova publikacija kroz petnaest gotovih, pilotiranih i primjenjivih radionica obrađuje razne društvene aspekte raspada Jugoslavije i konflikta 90ih, kako uzroka tako i posljedica. Teme obuhvataju kompleksne procese, od masovnih kršenja ljudskih prava, kulturocida, migracija i sjećanja do reprezentacije rata u popularnoj kulturi.

CGO podsjeća da iako su lekcije o periodu 1991-2001 zastupljene u našem obrazovnom sistemu već duže od deceniju, istraživanja sprovedena kod svršenih srednjoškolaca, ali i nastavnika, ukazuju da se o ovim temama ili ne predaje ili da se predaju samo osnovne informacije. Stoga je cilj bio kreiranje pristupačne nastavne alatke koja bi bila i motivacija i povod za veću angažovanost nastavnika/ca da se bave ovim temama.

Proces kreiranja samog materijala bio je iscrpan, a zasnovan na metodologiji i iskustvu koordinatora, urednika i samih autora/ki. Tokom perioda rada na materijalu, dodatnih 15 nastavnika/ca je učestvovalo u finalizaciji radionica, a samim tim i na jačanju svojih kapaciteta u razvoju sličnih aktivnosti.

Drugačiji metodološki pristup radu na ovim radionicama označilo je i uključivanje nastavnika/ca iz drugih predmeta društvene grupe, prije svega sociologije i književnosti. Oni su dali novi, svjež i izuzetno važan pogled na ove teme.

CGO izražava nadu da će se, kroz rad i promociju ovih tema u budućnosti otvoriti vrata za veću integraciju osjetljivih i kontroverznih tema, poput najtežih kršenja ljudskih prava i posljedica rata, u naš obrazovni sistem. Ovo je posebno značajno jer se radi o temama koje se ignorišu, a koje dubinski definišu kako naše unutrašnje tako i regionalne odnose.

Urednici publikacije su istoričari Miloš Vukanović i Igor Radulović, a autori/ke: Marija Vujošević, Lazar Aranitović, Vukadin Nišavić, Filip Kuzman, Tatjana Šaletić, mr Vesna Kovačević, Violeta Stojkanović, Ljubica Vučinić, Ljiljana Bajčetić, Rade Vujović, Radomir Radonjić, Miloš Mrvaljević, Ana Vukosavović Ćetković, Milosava Mrdak Mitrović, i Zvezdana Lakić.

Udruženje profesora istorije Crne Gore je izuzetno ponosno na činjenicu da su većina autora/ki ujedno i članovi/ce našeg udruženja.

Publikacija je dio aktivnosti projekta “Nastava kontroverzne istorije za odgovorno obrazovanje” koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), a podržan je od strane Regionalnog projekta o ratnim zločinima (RWC), koji implementira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Provjerite i

POZIV ZA AUTORE

  Asocijacija Nastavnika Istorije Makedonije (ANIM) u partnerstvu sa Udruženjima nastavnika istorije iz Crne Gore ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

xu hướng thời trangPhunuso.vnshop giày nữgiày lười nữgiày thể thao nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời tranggiày thể thao nữ hcmphụ kiện thời trang giá rẻ