Hipmont

NVO HIPMONT registovana je dana 24.03.2011. godine kao NVO Udruženje profesora istorije Crne Gore. Naše udruzenje se od tada kao punopravni član pridružuje Evropskom udruženju profesora istorije (EUROCLIO) sa sjedištem u Hagu sa kojim sarađuje u projektu ,,History that connects. EUROCLIO kao evropsko udruženje profesora u svom sastavu okuplja eminentne stručnjake i akademike sa različitih evropskih katedri, kao i stručnjake iz regiona: profesore, magistre i doktore istorije, metodičere i didaktičre direktno uključene u nastavni proces i njegovu kvalitativnu analizu.

Cilj našeg udruženja kao i Evropskog udruženja je jačanje saradnje u regionu, saradnja sa evropskim institucijama koje se bave značajem nastave istorije za obrazovanje i vaspitanje mlade populacije, ali i njenog funkcionalnog učinka za Crnu Goru i njen put ka Evropskoj Uniji. U želji da doprinesemo izgradnji modernijeg pristupa u nastavi istorije, da damo zasluženo mjesto nacionalnoj istoriji, ali da saradnjom sa susjedima i Evropljanima pokažemo fleksibilnost u razmjeni saznanja kao i primjeni istih nastojaćemo da uključimo što više obrazovnih institucija, osnovnih i srednjih škola, kao i univerziteta CG-e.

U cilju transparentnosti informacija težićemo da vas blagovremeno obavijestimo o svim događajima i uključimo u raznovrstne edukativne radionice s ciljem vašeg profesionalnog napredovanja. Nadamo se da cete nam sa vašim sugestijama i idejama pomoći u realizaciji mnogih zamisli koji bi bili krajnje produktivni za nas profesore istorije. Moramo istaći da je NVO HIPMONT oduševljen sa profesionalizmom i saradnjom koju je uspostavio sa CDRSEE (Centar for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe). Gospodin Nenad Šebek, Zvezdana Kovač, Antonis Hadzijanakis, Korina Noak Autopulus i dr u saradnji sa crnogorskim stručnjacima iz oblasti istorije Dragutinom Papovićem I Zvezdanom Folićem inicirali su izdanje istorijskih čitanki koje se mogu svrsishodno inkorporirati u procesu nastave istorije.

Od 24. do 27. novembra NVO HIPMONT je bio domaćin Trećeg regionalnog seminara „Istorija koja povezuje“ koji se organizovala u saradnji sa Evropskim udruženjem profesora istorije EUROCLIO (www.euroclio.eu) , u hotelu Queen of Montenegro u Bečićima. Ovaj je seminar okupio preko 50 istoričara iz svih država regiona (Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne, Albanije, Kosova...) i Evrope (Norveške, Finske, Turske, Holandije i Švajcarske....) U okviru radnog dijela predstavljena je nastava istorije u Crnoj Gori kao i savremene tendencije našeg obrazovnog sistema. Osim buduće saradnje u smislu razmjene iskustva sa obrazovnim sistemima u Evropi imaćemo priliku da direktno doprinesemo i učestvujemo u projektima bitnim za nastavu i obrazovanje uopšte.

U želji da uvedemo interesantnost i dinamičnost u učionice za vrijeme časova istorije i ukažemo na bitnost zastupljenosti nove, moderne istorije za crnogorsko ali i evropsko obrazovanje ovim putem vas pozivamo da budete dio nas i direktno preko našeg sajta učestvujete u svim edukativnim raspravama i podjelite sa nama vaše mišljenje.

 

 

Obavještavamo Vas da je, u organizaciji Javne ustanove muzeji i galerije Podgorice, u pripremi retrospektivna izložba crnogorskog slikara Voja Stanića.

Opširnije...

EUROCLIO poziva profesore  koji imaju iskustva  u predavanju istorije I građanskog vaspitanja u različitim odeljenjima u kojima sudjeluju i djeca sa posebnim potrebama. HIPMONT poziva sve profesore istorije,  da se slobodno uključe u budući projekat EUROCLIO-a, te da o više detalja kontaktiraju osobe zadužene za ovaj projekat:

steven@euroclio.eu

blandine@euroclio.eu